Monday, April 27, 2009

Kereta murah

Kereta Perodua ini dijual dengan harga yang cukup murah



Tapi kena pasang sendiri


Pakai 'alen key' ni
Do it Yourself

Sunday, April 26, 2009

Bodohkah aku?

"Orang yang bijaksana, menulis tentang ilmu.
Orang cerdik menulis tentang peristiwa.
Orang pandai menulis tentang ‘orang lain'.
Hanya orang bodoh menulis tentang dirinya sendiri. "

ungkapan ini aku petik dari sebuah blog dan ditulis oleh seorang penulis buku terkenal (walaupun aku tak kenal). Baru aku tahu rupanya aku termasuk dalam katogeri orang yang bodoh kerana banyak menulis pasal diri aku sendiri dalam blog aku ni. Dan banyak pulak rupanya orang bijak pandai kat Malaysia ni kerana berlambak-lambak blog politik yang menceritakan pasal 'orang lain' selain mengutuk, mencerci dan mencerca orang.

ingatlah wahai orang yang cerdik pandai...satu jari menunjuk orang lain, empat jari lainnya menunjuk kemuka kamu sendiri.

maaf jika aku tersilap.......

minyak masak sebagai minyak pelincir

PERCAYAKAH anda bahawa minyak masak berasaskan minyak kelapa sawit boleh digunakan sebagai minyak pelincir untuk kenderaan anda?

Malahan sudah terdapat segelintir penduduk di Negeri Sembilan menggunakan minyak masak sebagai minyak pelincir atau minyak hitam untuk kereta mereka tanpa menghadapi sebarang masalah.
Pengurus Pemasaran Sekolah Golf Michael Ismail, Nik Safian Afzani Omar berkata, beliau telah menggunakan minyak masak yang dibeli pada harga RM2.50 sepaket untuk enjin kereta Kancilnya.
"Kancil saya menggunakan tiga liter minyak hitam. Jadi, saya tuang dua paket setengah minyak masak untuk menyamai kuantiti itu. Dahulu, kalau servis minyak hitam, saya berhabis sehingga RM130, tetapi sekarang kurang RM10," katanya.
Jika dahulu beliau menggunakan minyak hitam semi sentitik jenama Castrol, kini Nik Safian Afzani menggunakan 'minyak hitam' yang dibelinya dari sebuah pasar raya.Menurutnya, selepas menggunakan minyak masak sebagai minyak hitam, suhu enjinnya sangat rendah dan meter suhu tidak pernah lebih dari satu takuk.
Nik Safian berkata, ketika menghantar kereta ke sebuah bengkel kenderaan untuk ditukar penapis minyak, pekerja bengkel tersebut terkejut apabila mendapati keretanya menggunakan minyak masak sebagai minyak hitam tetapi mengakui ini merupakan alternatif terbaik sebab harga minyak pelincir pada hari ini sudah naik.

Sementara itu, pencipta alat penjimat minyak kereta berasaskan gas hidrogen dan air, Hisham Abdullah, 43, turut menggunakan minyak masak sebagai minyak hitam untuk kereta Proton Iswaranya.Beliau sudah menggunakan bahan itu setahun yang lepas dan mendapati tidak ada kesan negatif menimpa keretanya.
Bekas jurutera sebuah syarikat Jepun serta graduan dalam bidang ekonomi dan kejuruteraan dari Universiti Arkansas , Amerika Syarikat itu berkata:
"Minyak kelapa sawit merupakan minyak paling sentitik, tetapi kita tidak tahu mengenainya."

Mekanik kereta, Mohd Tajuddin Jalil pula, mula mengetahui mengenai rahsia minyak masak sebagai ganti minyak hitam kira-kira dua tahun lalu selepas bertemu dengan seorang pakar minyak dari luar negara.
Sejak itu, beliau menggunakan minyak masak berasaskan kelapa sawit sebagai minyak hitam keretanya, malahan beliau mengenali 67 pengguna kereta di Negeri Sembilan yang menggunakan minyak masak sebagai pelincir enjin kereta mereka.
"Hanya minyak masak berasaskan kelapa sawit sahaja boleh digunakan sebagai minyak hitam. Jangan pakai minyak masak berasaskan jagung, sayuran atau kacang kerana minyak ini pada suhu sejuk akan menjadi beku," katanya.

Katanya, harga minyak hitam keluaran pelbagai syarikat kini meningkat dengan sebotol empat liter minyak hitam semi sentitik kini berharga RM160 dan minyak sentitik sepenuhnya, mencecah RM200.
Bagaimanapun, beliau menasihatkan orang ramai supaya menukar gasket kereta mereka kepada jenama yang lebih baik sebelum menggunakan minyak masak sebagai pelincir enjin kereta.

Orang ramai juga boleh melayari laman web http://www.nordicgr oup.us/oil. htm The300 Mile Facts untuk maklumat yang sama. - Bernama

Thursday, April 23, 2009

Hujan batu



Hujan emas dinegeri orang, hujan batu dinegeri sendiri
Sebenarnya tak de pun hujan emas dinegeri orang, tapi kalau hujan batu tu ada. Besar2 batunya sampai pecah cermin kereta. Hujan batu dinegeri kita ni kalau ada pun kecik2 je.

Kalau dah hujan batu dinegeri orang, kenapa masih ramai orang berpusu2 keluar negara untuk berkerja. Sebabnya aku rasa pertamanya kerana duit...gaji yang lumayan, kedua kerana ingin berubah angin...dah boring dah dok kat malaysia ni, ketiga kerana merajuk....dengan keluarga atau dengan pemerintah?....rasa2 akulah.

Diantara ketiga2 sebab diatas tidak satu pun penyebab kenapa kawan aku siTiger tu pergi kerja kat Arab saudi. Kerana dia pergi kesana ikut2 orang je ataupun terpengaruh dengan cakap2 orang. Akhirnya sekarang nangis2 nak balik.

Sebenarnya nak kerja kat oversea ni perlukan ketahanan mental dan fizikal, apatah lagi kalau keluarga ditinggalkan. Persekitaran yang berbeza, manusia yang berbeza dan cara kerja yang berbeza memerlukan persediaan mental yang tinggi.

Aku juga pernah ke overseas , aku pernah bermain ais kepal dikanada, aku pernah menyusur sungai yang cantik dibaltimore, USA, aku pernah menyusup masuk kekubur firaun dibawah piramid Giza, aku pernah tersesat bersendirian diBuenos Aires, Argentina dan dikejar anjing ni Nakhoka, Russia. Itu cuma sebahagian dari catatan perjalanan aku yang panjang. Selain itu aku pernah kejepun, china, taiwan, hongkong, filipina, thailand, indonesia, india, jordan,turki, saudi arabia, sudan, mesir, morroco, itali, perancis, belanda, jerman, british, canada,usa, mexico, venezuala, brazil, argentina, afrika selatan dan australia.

Setelah begitu jauh berjalan, akhirnya aku mendapat satu kepastian bahawa tiada tempat yang paling cantik, paling selesa, paling indah didunia ini selain negara tumpah darahku....malaysia.

Saturday, April 18, 2009

Ucapan mulia yang berdosa

Ramai artis Malaysia sekarang yang sanggup menggunakan lafaz-lafaz Islam seperti ‘MashaAllah' dan ‘InshaAllah' serta ‘Allahu Akbar' dalam lakonan lawak mereka sambil sengaja disebut dalam bentuk yang melucukan. Ini amat jelas memperlawakkan lafaz mulia Islam, ia amat kerap dilakukan oleh satu kumpulan pelawak Malaysia yang terkenal. Moga mereka diberikan hidayah oleh Allah SWT.
Demikian juga dengan ucapan alhamdulillah bagi seorang artis yang berpakaian separuh bogel dikhalayak umum apabila berjaya meraih sesuatu anugerah di media. Atas nama seni dirasakan tindakannya halal. Pada hakikatnya jika lakonannya itu penuh dengan adegan ‘peluk sana sini' dan ‘dedah sana sini', maka di ketika itu ia bukanlah lagi sebuah seni mulia yang diiktiraf Islam. Ia adalah seni ‘fasad' yang berdosa dan tidak layak diraikan dengan ungkapan mulia Islam.
Ketika itu, kemenangan mereka di atas pentas dan melafazkan ucapan sedemikian adalah satu bentuk mempermainkan hukum dan lafaz Islam di tempat yang tidak sewajarnya. Seolah-olah seorang yang ingin merompak membaca 'Bismilah' ketika memulakan rompakannya dan mengucapkan ‘Alhamdulillah' apabila berjaya terlepas dari kejaran polis, atau menyebut ‘Alhamdulillah' di dalam tandas, atau seperti seorang peminum arak mengucapkan "alhamdulillah" apabila menyelesaikan minumannya.
Menurut kaedahnya, semua ini menambahkan lagi dosa si pelaku terbabit disebabkan wujud unsur penghinaan samada secara langsung atau tidak langsung kepada hukum serta lafaz mulia Islam. Walaupun mereka tidak langsung berniat untuk menghina lafaz mulia itu.
Apabila ia adalah sebuah hukum atau ucapan zikrullah, maka adalah tidak harus sama sekali sesiapa juga mempermainkan atau menyebutnya di tempat yang tidak sewajarnya. Nabi SAW bersabda :-
ان العبد ليتكلم بالكلمة ما يتبين فيها يزلّ بها إلى النار أبعد مما بين المشرق والمغرب
Ertinya : " Sesungguhnya seorang hamba yang bercakap sesuatu kalimah atau ayat tanpa mengetahui implikasi dan hukum percakapannya, maka kalimah itu boleh mencampakkannya di dalam Neraka sejauh antara timur dan barat" ( Riwayat Al-Bukhari dengan Fathul Bari, Bab Hifdz Lisan, 11/376 , no 6477)
Imam Ibn Hajar Al-Asqolani menegaskan bahawa erti hadith ini adalah seorang yang bercakap tanpa jelas maksud ayatnya sehingga menjadikan ia boleh membawa maksud yang pelbagai sehingga sebahagiannya boleh mencarikkan sesuatu hukum. (Fath Al-Bari, 11/376)

petikan daripada artikel yang ditulis oleh Ust Zaharuddin Abd Rahman

Wednesday, April 15, 2009

Attitude

HARVARD UNIVERSITY had done a research that says:-
1) 85% of success is due to attitude and 15% is capability.
2) Attitude is more important than intelligence, specials skills and
luck.

In another word, professional knowledge only constitutes for 15% of
success of a person and 85% is due to self-cultivation, public relation
and adaptability ability.

Still remember the story of Selling Shoes to African?
When 2 Salesmen were sent to that continent, One of them reported: Can not do it.
No one wears shoes there? The second saleman said: It is good to market.
A lot of opportunity.

Success and Failure is dependant on how we face problems.

Sunday, April 12, 2009

Sesekali kedapur

Hari ni hari terakhir aku cuti setelah 6 hari cuti dok saje. Hari ni aku ingat nak buat sesuatu yang lain sikit. Ape ye.....hehehe....masak

Sebenarnya aku juga teror memasak, aku boleh masak kari, tomyam, asam laksa dan lain-lain tapi berasaskan megi atau dengan kata lain megi kari, megi tomyam, megi asam laksa dan lain2 yang aku celup dalam air masak. Sedap jugak.

Selain daripada masak megi, aku juga pakar membuat kuih lempeng atau budak2 sekarang panggil pancake. Bagi sesiapa yang tak pandai masak tu, masakan ni memang susah. Tanpa membuang masa kita mulakan rancangan masak2 kita.

Ramuannya:
1. tepung pancake sebungkus
2. telur ayam- bagi yang keluarga besar tu boleh pakai telur burung unta
3. air secukup rasa

cara2 membuatnya:
masukkan semua bahan diatas dalam bekas (tah apa nama bekasnya), kemudian kacau...kacau dan kacau sehingga lengguh tangan kauorang. Kalau dah lengguh tu maknanya dah sebatilah tu.
Lepastu panaskan kuali dan gorenglah..itupun nak kena ajarke.




Dan.....jeng jeng jeng


Lepas tu aku aku hand over kat isteri aku untuk settlekan urusan seterusnya. Dan sebelum dia membebel sebab dapur dia dah tonggang langgang...baik aku pergi mandi dulu....belum mandi lagi.

Friday, April 10, 2009

Tiada lagi airmata

video
teringat masa muda2 dulu

rock jiwang....

Wednesday, April 8, 2009

balada aku dan bola

Telah aku kumpulkan sisa2 kenangan, sisa2 semangat, sisa2 perjuangan
untuk kembali menyokong dan mendokong
pasukan bolasepak kebanggan aku
bukan chelse...bukan menchester, bukan juga red medred
tapi pasukan kelate
setelah menunjukkan semangat perjuangan
setelah menampakkan taring kegarangan
setelah merantah pasukan2 handalan
setelah kupacakkan dan kukebarkan bendera semangat..
namun hujan ditengah hari
dek gedebenya seorang penjaga gol
tendang terajang orang sesuka hati
dek gelojohnya segerombolan kampungan
merusuh sana membakar disini
tak sedar diri
dek nila setitik, rosak susu sebelaga
tercalar kembali maruah
berdarah kembali luka lama
mana nak letak muka
muka dia yang hodoh tu biarkanlah
tapi muka aku yang hensem ni nak sorok kat mana
semangat aku kian pudar
bendera kembali ku labuhkan ketanah
aku sudah bosan
aku sudah penat
aku dah mengantuk
aku nak tidur
aku nak lupa zzzZZZZ
ZZZZZZZZZZZZZ

Tuesday, April 7, 2009

APPRECIATE WHAT WE HAVE

E-mail ni dah lama dalam simpanan aku, sayang nak delete, jadi aku paparkan disini agar kita sama2 merenung dan termenung.


If you think you suffer in life, do you suffer as much as he does?


When you feel like giving up, think of this man



If you think you don't have many friends...



If you think your salary is low, how about her?



If you think you are unhappy, look at them


If your society is unfair to you, how about her?


If you complain about your transport system, how about them?



There are many things in your life that will catch your eye but only a few will catch your heart....pursue those...











Thursday, April 2, 2009

Tak berebut lagi

Setelah ratus2 habis duit aku untuk membaikpulih desktop, dan ratus2 juga habis buat beli wireless router dan wireless adaptor, dan setelah bertukus lumus aku yang buta IT ni dok install benda2 ni, akhirnya dapatlah aku dan wife aku satu sorang benda tak guna ni. Wife aku awal2 lagi 'cok' laptop, senang le dia bawa kehulu kehilir benda tu, lepak kat mana dia suka. Aku tak kesah, dia lupa masak pun tak pe, jalan lupa diri dah...

Dah ada satu sorang ni, tak le berebut lagi macam dulu. tapi yang herannya masa berebut dulu rasanya macam2 idea datang untuk menulis kat blog ni, tapi bila dah ada satu sorang ni, bila dah tak berebut lagi, tak de pulak idea nak menulis, puas memerah otak tak keluar2 juga idea. Agaknya kena berebut semula baru idea tu nak datang kok, atau sememangnya aku dilahirkan bukan untuk jadi seorang penulis....