Saturday, January 17, 2009

PAS rampas kerusi Parlimen KT

Calon PAS memenangi pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu dengan dengan majoriti 2,631 undi. Calon PAS, Mohd Abdul Wahid Endut mendapat 32,883 undi manakala calon BN, Datuk Wan Ahmad Farid mendapat 30,252 undi.Calon bebas pula mendapat 193 undi.

Pilihanraya kecil kat Malaysia yang terkini dimenangi oleh PAS, berikut adalah pandangan aku seorang rakyat biasa mewakili rakyat2 biasa diMalaysia yang tak ada kepentingan atau keuntungan samaada PAS atau BN yang menang;

1. Rakyat masih belum yakin dengan barisan kepimpinan BN sekarang khususnya UMNO walaupun proses peralihan kuasa pucuk pimpinan telah diumumkan. Kenapa rakyat tak yakin pada kerajaan sekarang?, pada pandangan aku ada beberapa faktor yang berkemungkinan:
i. Banyak masaalah2 rakyat yang masih tertunggak seperti kadar jenayah, rasuah, pendatang, pengangguran, hak orang melayu dan lain-lain.
ii. BN khususnya UMNO masih 'menyimpan' pemimpin2 yang tidak disukai rakyat.
iii. Pemimpin tertinggi kerajaan mestilah mempunyai karisma, tegas dan berani. Barulah rakyatpun rasa yakin dan selamat.

2. BN masih mengunakan taktik yang sama yang dah lapuk dalam kempen mereka. Mereka mengunakan semua Media yang dikuasai mereka untuk menghentam lawan mereka. Tanpa mereka sedari, cara ini akan menimbulkan perasaan simpati rakyat kepada parti lawan yang tak ada peluang untuk bercakap atau membela diri.

3. Lu fikir lah sendiri........

No comments: