Saturday, March 7, 2009

Alfatihah untuk Zubir Ali

video

9 comments:

Anonymous said...

salam,
saya terkejut mendengar berita inim semalam. Sudah saya sedekah kan aL Fatehah saya untuk Roh bila membaca berita ini.
Semasa lagunya popular saya hanya didalam darjah satu ,2,3,4.dan seterusnya..

Pada saya karya kerja seninya adalah tulus dan ikhlas tiada berpura pura macam setengah artis. Pada saya hasil kerja seni beliau melambangkan orang yang memiliki ilmu di dada.Bukan semata mata nak jual album dan show off. You see what you get him. Bila say mendengar lagu "doa " beliau saya rasa sedih dan menitis airmata..
sambil itu saya sedekah kan Alfatihah.

Truthfully he is a true karyawan producing the work that carry the message without having to make himself look like fool. I can listen to his songs endless.He should be the one carry the title Sifu.What more with his experience as academician. He proved it that one can relay a message without even naik syeikh terpusing terhangguk- hangguk macam setengah penyanyi. he carries himself well. know the boundaries well not to make make fool of himself.
People still get the message from the song without using bahasa yang pelik pelik dan mengarut.I like him for not pretentious and humble.Yet the music is sublime.
He is entitle to be awarded as a Sasterawan, poet, artist, musician, singer, educator and a good muslim too.And he is a living proved that music and artistic need not have a long hair.
After his demise we dont have that kind of artist,poet anymore that matched up to the standard.What we have raja mengarut who pretend to be like one.

Saya berdoa semoga Allah merahmati Roh Zubir Ali di masukkan didalam golongan yang benar dan dirahmati Allah. Semoga Ahli keluarga terutama balu kepada Zubir Ali dapat ketenangan.
Salam takziah ...Al Fatehah..

AZANI said...

saya juaga banyak mendengar lagu-lagu puitisnya bersama kumpulan harmoni antaranya penantian,sepanjang jalan ke pulau pinang, nyanyian ombak..etc. banyaknya berkisar tentang kisah masyarakat.Al Fatihah untuknya.Terkenang saya kepada seorang blogger yang menatakan putik muda pun boleh gugur..apalagi kelapa tua macam saya...

AZANI said...

yang hidup tak tahu di mana akhirnya bila akhirnya bagaimana akhirnya...

Zaki said...

Buat saudara yang tak dikenali,
terima kasih atas ulasan anda yang penuh bermakna. Sebenarnya tak ramai org yang kenal siapa arwah Zubir Ali, lebih2 lagi budak2 sekarang. Puisi yang dilagukan oleh beliau banyak menyentuh isu2 ketuhanan dan keamanan sejagat. Moga menjadi doa dan dakwah sepanjang zaman.

Zaki said...

Chif,
usah dirisau bila dan dimana, kerana kematian hanyalah tidur yang panjang........

pB said...

pB tau saper arwah Zubir Ali nie...

yang dihup tentu akan mati.

itu adalah aturan kehidupan kita.

Moga rohnya ditempatkan bersama roh roh yang mendapat ketenangan dan kemenangan di sana.

GigiPalsu said...

Aku bila dengar zubir ali ingat lagi lagu langit shakila...
"Munir di tembak penuh luka...
Tapi ajalnya belum tiba...
Kerana tuhan mengasihi dia... Peristiwa hitam .. September...
Telah kering Air Mata..."
Walaupun lagu ni telah lama, tapi masih terpahat dia dalam hati...
Asbab dia dan lagu ini aku semakin membenci Zionis...
Semoga Rohnya bahagia dan ditempatkan dikalangan orang2 yang soleh....

Zaki said...

pB,
biasanya segala kebaikan dan pengorbanan kita hanya dinilai setelah kita tiada lagi....


Zam,
tajuk lagu tu ialah 'balada seorang gadis kecil', arwah zubir telah meng'hukum' kaum yahudi dalam senikata lagu ini..'satu bangsa yang sombong dan hina'

Anonymous said...

mawar4560.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading mawar4560.blogspot.com every day.
payday loan
online payday loan