Thursday, June 18, 2009

Kaabah yang Enggan Bergerak

Tuan Guru Haji Mohd Baqi Osman, tok guru dah mula kuliah..
Beliau menceritakan tentang peristiwa yang bakal berlaku di akhirat kelak. Tentang syurga, tentang neraka. Para jemaah masing-masing diam, tunduk dan insaf. Salah satu cerita menarik yang disampaikan oleh tok guru iaitu berkaitan dengan titian As Sirat. Jambatan yang merentangi neraka menuju ke syurga itu bersifat fleksibel. Ia boleh membesar, mengecil, memendek dan memanjang mengikut kumpulan yang akan melintasinya. Jika orang beriman, pastilah ia akan melebar dan memendek. Manakala bagi orang kafir, ia akan mengecil dan memanjang. Antara yang akan turut berarak menuju ke syurga ialah kaabah.

Malaikat datang membawa perintah Allah kepada kaabah yang dihias indah pada hari itu supaya bergerak menuju ke syurga.. Yang menghairankan, biarpun kaabah tahu itu perintah Allah, namun ia enggan bergerak. Lalu malaikat bertanya kenapa enggan bergerak ke syurga..

Kaabah menjawab bahawa ia tidak akan bergerak ke syurga melainkan jika diiringi oleh semua manusia yang pernah tawaf di sekelilingnya. Lalu malaikat mengumpulkan semua yang pernah tawaf untuk mengiringi kaabah ke syurga. Kaabah terus mendiamkan diri tak mahu bergerak. Malaikat bertanya lagi kenapa tak mahu bergerak.
Kaabah menjawab, ada lagi beberapa orang yang tidak hadir... Apabila diperiksa, rupa-rupanya orang-orang berkenaan telah dilempar ke dalam neraka kerana kesalahan yang pernah mereka lakukan di dunia. Malaikat maklumkan bahawa orang berkenaan adalah orang-orang yang berdosa dan perlu disiksa di dalam neraka.
Kaabah berkata, ia tidak peduli orang itu berdosa atau tidak. Yang penting ia tidak akan bergerak ke syurga melainkan diiringi oleh semua orang yang pernah tawaf di sekelilingnya. Malaikat mengadu kepada Allah tentang hal yang berlaku.... Allah yang Maha Pengampun dan Maha Mengasihani terus mengisytiharkan bahawa orang-orang itu telah diampunkan dosa mereka.
Mereka lantas di bawa keluar daripada neraka dan mengiringi kaabah menuju ke syurga.... Betapa nikmat dan beruntung nya.... bersyukur sekiranya dapat mengerjakan Haji dan Umrah....

Subhanallah, Allahuakbar...... Betapa pengampun dan penyayangnya Allah kepada kita semua hamba-NyaKeampunan Allah tidak mengenal siapa..... semua yang layak akan dapat pengampunan-NYA.... Semoga ALLAh mengampunkan kita semua sama ada yang masih hidup atau pun yang telah meninggal dunia. Amiin.
Semoga Kaabah pun menunggu aku, walaupun antara orang-orang yang terakhir....

5 comments:

AZANI said...

sampai juga kau di tanah suci ki.Alhamdulillah.

Zaki said...

alhamdulillah...tapi rasanya macam tak sempurna je..


insyaalah kita kan bersama2 kesana lagi nanti.

GigiPalsu said...

Ki, nak tompang boleh...

Zaki said...

Zam,
kita naik satu kapal lah..

abah aman said...

salam ukhwah!
tunggu saya...